Vasi Vasemberek

A sportban nem csupán a sportszerűség, hanem a szolidaritás is fontos alapelv, aminek alkalom adtán kötelességünk hangot adni. Különösképpen  akkor, amikor egy sporttársunknak nem csak az a lehetőség nem adatik meg, hogy megmérkőzzön velünk, és saját magával, hanem az sem, ami sokunknak örömet, kihívást, és egyben életformát is jelent, nap mint nap próbára tenni az akaraterejét és elszántságát.

Az idei Vasi Vasemberen Czeglédy Csaba sporttársunknak nem állt módjában rajtvonalhoz állnia, és ebből kifolyólag esélyt sem kapott arra, hogy célba érhessen, ezért megígértem neki, hogy átviszem magammal a célvonalon, kifejezésre juttatva egyben azt is, hogy bár a hatalom erővel sok mindent elérhet, de az emberek közötti kapcsolatokat soha nem fogja tudni lerombolni.

A versenyre való készülés során megtett több száz kilométer alatt bőven volt időm gondolkodni a Csabát érintő kérdéseken is. Kerékpározás közben jellemzően csakúgy mint a versenyen, az osztrák határ mentén 10 kilométeren keresztül kemény ellenszél fújt, ami az emelkedőkön felfelé még jobban adta az érzést. Egy idő után az ember összeszorított fogakkal, ráhajolva a könyöklőre mégis le tudta győzni az ellenszelet, ha volt elég elszántság és kitartás benne, hogy beérjen a célba.

Ezek a tulajdonságok Csabában is megvannak, nem véletlenül lett belőle Vasember. Az az ellenszél, ami most fúj vele szembe, nem 10 kilométeren keresztül, hanem örökké tart. Olyan szél ez, ami mesterségesen, sokszoros túlerővel fúj szembe, akármilyen erővel is küzd ellene az ember. A Vasemberen fújó szélnek, akármennyire nem szeretjük -ellentétben a hataloméval- van szépsége. A természet táplálja az erejét, és a növények illatát sodorja felénk. Akiben van kellő alázat a természet, a sport és önmaga iránt, annak ez a szél nem lehet az ellensége, csupán az ellenfele, amit le tud győzni saját erejéből.

A hatalom szelében semmi szépség nincsen. Erőből fúj, és nem tisztel semmilyen értéket. Vannak szélkakasok, akik úgy kovácsolnak belőle előnyt, hogy mindig szélirányba állnak. Ezek a szélkakasok soha nem voltak és soha nem is lesznek se sportolók, se harcosok, se Vasemberek, mert nem a szembeszélben edződtek.

Nekünk sportolóknak, szombathelyieknek, Vasembereknek megadatott az a lehetőségünk, hogy átsegítsük azokat a sportoló társainkat a célvonalon, akiket a hatalom szele meggátol abban hogy önerejükből célba érhessenek, hiszen Szombathely állítólag -még a szélkakasok szerint is- a segítség városa!

2019-ben a 35. Vasi Vasemberen Veled szeretnék versenyezni Csaba!

Egy mindenkiért, mindenki egyért!

 

6 hozzászólás “Vasi Vasemberek” bejegyzéshez

  1. ezerszeres köszönet czeglédy csabáért…… a tettéért, a nyilvánosság vállalásáért, az együttérzésért és a tenniakarásért….. minden nap csabáért küzdünk és minden nap vele vagyunk…… hogy sokan vagyunk vagy kevesen??? – nem tudjuk…… mindenki illegalitásban maradna…. de lelkiekben harcol ezért a fiatalemberért….. azért, hogy bírja ki, s élve kikerüljön a hatalom karmai közül…. veled vagyunk csaba…… mi is, akiknek hasonló koru gyermekük van…..

  2. Veled vagyunk ! Tudjuk, csak packáznak Veled. Gratulálunk a győzelmedhez, ami sportban ,az a valóságban is eljön.Minden nap sok, de vége lesz ! Hős vagy ,tartásod zavarni fogja őket. Új áldozatot találnak, ez nagy baj, de Te kielégítetted már gonoszs`águkat.Bízunk Benned, hisszük, hogy nem tarthat már soká. Félnek tőlünk !

  3. Bár nem ismerem Csabát, teljes szívemmel és lelkemmel mellette vagyok. Nagyon-nagyon szurkolok neki. Reménykedem abban, hogy nem lesz semmi baja a börtönben. Ha valamiben is tudnék segíteni, nagyon szívesen megtenném. Talán ez a pár sor is segít abban, hogy kibírja. Veled vagyunk Csaba, nem kevesen, hanem sokan.

  4. Légy erős, Csaba, veled vagyunk, ha távolról is e küzdelemben. A hazugok, a gyávák, a hatalom sáncai mögül gáncsoskodók előbb-utóbb belebuknak a maguk által túrt fertő mélyébe.

  5. Hajrá! Én drukkolok Mindkettejüknek – és örülök, mert kitartani csak Önök tudnak, s úgy tűnik, ebben nem lesz hiány.
    Ez legalább jó hír!
    Vigyázzanak Magukra! (ez óvás, nem fenyegetés 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*